Çocuklarda İşitme Kaybı - Doçent Dr. Denizhan Dizdar
Çocuklarda İşitme Kaybı - Doçent Dr. Denizhan Dizdar
16625
post-template-default,single,single-post,postid-16625,single-format-standard,bridge-core-2.7.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-25.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Çocuklarda İşitme Kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı

Çocuğunuz size cevap vermiyor, müziği ve televizyonu yüksek sesle dinliyor, okulda öğretmeni dikkatinin dağınık olduğunu ve derslere ilgisinin azaldığını mı söylüyor?

DİKKAT! Çocuğunuzda işitme kaybı olabilir.

İşitme dış dünya ve diğer insanlarla ilişki kurmanın en önemli yollarındandır. İletişim kurma da dil aracılığı ile gerçekleşmektedir. Dilin gelişmesinde işitme önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. İşitmenin gerçekleşebilmesi için sesin kulağa ulaşması, dış, orta ve iç kulak bölümlerini aşması ve beyindeki ilgili merkez tarafından algılanıp yorumlanması gereklidir. Bu işlevlerin herhangi birisindeki aksaklık işitme engelini ortaya çıkarmaktadır.

Çocuklarda işitme kaybı neden olabilir?

Çocuklarda çevre ile iletişimlerini bozacak 20 desibelden daha fazla olan işitme kayıpları bir işitme hastalığı olarak değerlendirilmelidir. İşitme kaybına sebep olacak bir çok rahatsızlık olmasına karşın, çocukluk çağında en çok iki hastalığa rastlanmaktadır. Bunlardan ilki seröz otitis media olarak adlandırılan orta kulakta sıvı toplanması diğeri de işitme sinirinin fonksiyon kaybıyla giden rahatsızlıklardır.

Akut otitis media, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır. Çocuklarda östaki tüpü erişkindekinden daha kısadır ve bu nedenle mikropların burundan orta kulağa ulaşması daha kolaydır. Bunun sonucunda orta kulakta sıvısı birikir; sıvının yaptığı basınç ağrıya ve kulak zarının titreşememesine neden olur. Bu nedenle orta kulak iltihabı sırasında bir miktar işitme kaybı meydana gelir. Uygun ilaç tedavisi ile bakteriler öldürüldüğünde orta kulaktaki sıvı da ortadan kalkar ve işitme düzelir.

Akut orta kulak iltihabı, çocukluk çağının sık görülen bir hastalığıdır. Üç yaşına kadar olan çocukların 2/3’ü en az bir kez orta kulak iltihabı geçirmektedir. Akut orta kulak iltihabının tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Etkili antibiyotik tedavisi yapılsa bile, çocukların %40’ında 3-6 hafta daha orta kulakta iltihaplı olmayan bir sıvı kalmakta ve daha sonra düzelen, hafif derecede işitme kaybına neden olabilmektedir. Özellikle yuvaya veya okula yeni başlayan kalabalık ortamlara yeni girmeye başlayan çocuklarda bu hastalık daha sık görülür.

Sosyalleşmesi ve yeni beceriler kazanması için gönderdiğimiz kreş ve anaokulları aslında çocuğumuz için mikroplarla karşılaşma mekanları. Bu mikroplara bağlı geçirdiği üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında çocuğunuzda vurdumduymazlık oluşuyor veya konuşmaları duyma zorluğu hissediyorsa, dikkatli olmanız gerekir. Çünkü bunlar çocukta işitme kaybının belirtileri olabilir.

Bu gibi durumlarda hastaların bir kulak burun boğaz uzmanı doktora gitmeleri gerekir. Kulaktaki enfeksiyonların oluşumu, dış kulaktan başlayıp, orta ve iç kulakta da görülebilen bu enfeksiyonların, tek taraflı ya da çift taraflı olabiliyor. Geniz eti büyümelerinde enfeksiyonların daha kolay yerleşebileceğini ve östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa geçerek enfeksiyon oluşturduğunu belirtiliyor. Enfeksiyon yüzünden orta kulakta sıvı toplanıyor. Bazen enfeksiyon olmasa da östaki tüpü bozukluğuna yol açarak orta kulakta sıvı toplanabiliyor.

Bu sorunlar özellikle beş-altı yaş civarında, okul öncesi çocukların kulaklarında görülür. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlıkları da bu işitme kayıplarına yol açar. Çocuklarda işitme kayıplarına yol açan enfeksiyonların ağrı, ateş, üşüme, titremeyle kendini gösterebildiğini ifade edilirken, çocuklar bu belirtileri dile getiremezler. Onun yerine televizyonun sesini çok açar, söylenenleri tekrar ettirir. Okula yeni başlamış çocuklarda ortaya çıkıyorsa, öğretmenini dinlemez. Arkadaşları alay eder korkusuyla anlamadığını bile söyleyemez. Uzun süre anne babasıyla, öğretmeniyle paylaşmadığı zaman 2-3 ay sürüp kronikleşebilir.

Çocuklarınızı tam dünya ile tanışıp ilişkilerini kuracağı, sosyalleşmeyi öğreneceği bu kritik dönemde, kişiliklerinin çiçek açabilmesi, gelişebilmesi için çevrelerinin duyabilmeleri ve tepki verebilmeleri çok önermlidir. Unutulmamalıdır ki insan sosyal bir varlıktır, çevresiyle iletişimi koparmamalıdır. Eğer çocuğunuzun işitmediğinden şüpheleniyorsanız (ki bunu en iyi anlayacak kişiler çocuklarıyla kurdukları hala boyutu tam anlaşılamamış müthiş ilişkileriyle annelerdir) mutlaka bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına danışmalısınız.

Sağlıklı mutlu huzurlu günler dileğiyle.

Yorum Yok

Yorum Yaz

FrenchEnglish